
2025-ben ismét hatalmas érdeklődés övezte az Év Szaloncukra versenyt, ahol idén is több mint 150 különféle édesség közül választották ki a legjobbat.
A zsűri döntése alapján a fődíjat a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda nyerte el, amely karamellizált fehércsokoládéba mártott, Lotus kekszes karamellás szaloncukrával aratott sikert. A különleges édesség egyszerre hozza a klasszikus karácsonyi hangulatot és a modern ízvilágot, ezért nem meglepő, hogy a verseny abszolút győztese lett.
A második helyet a Keszthelyen működő Keszthelyi Sütibolt érdemelte ki roppanós ostyás, sós karamellás szaloncukrával, amely a zsűri szerint tökéletes egyensúlyt teremtett a textúrák és az ízek között. A dobogó harmadik fokára a Gyulai Kézműves Cukrászda került – természetesen Gyuláról –, amely a „DJC Stílusgyakorlat” névre keresztelt szaloncukorral indult. Ez az édesség a 2025-ös Magyarország Tortája győztesének ízvilágát ülteti át szaloncukor formába.
A verseny nemcsak az abszolút kategóriában hirdetett győztest. A szakmai kategória első helyezettje a Balatongyörökön található Promenád Kávéház lett a „Narancs Esszencia” szaloncukorral, míg a zsűri dobogósai között szerepelt még az orosházi Hóvirág Cukrászda és a Hisztéria Cukrászda is, amely Székesfehérváron működik. A gyerekek szavazatai alapján a „Gyerekek kedvence” díjat a Demeter Chocolate (Kiskunlacháza) Dubai csokoládés szaloncukra nyerte el, mögötte pedig a pápai Ricsi Cukrászda málnás vattacukor ízű édessége és a gödöllői Sulyán Cukrászda áfonyás zselés szaloncukra következett.
Az idei évben külön figyelmet kapott a mentes kategória is. A legjobb cukormentes szaloncukor címet a Diabette narancsos-marcipános édessége érdemelte ki, a gluténmentes kategóriát a székesfehérvári Hisztéria Cukrászda feketeribizlis zselés szaloncukra nyerte, míg a tejfehérje-mentes első helyezett a Stühmer meggyes marcipános terméke lett. A verseny minden eddiginél nagyobb szabású volt: 24 gyártó 165 szaloncukorral nevezett, amelyekből több mint 12 000 darabot kóstoltak meg.